Main

Paviljoens

Agenda

Festivals

A Star is Born

Reitemakersrijge

plein met openbaar toilet

Ontwerpers:
Erwin Olaf (fotograaf, Amsterdam)
Office for Metropolitan Architecture / Rem Koolhaas (architect, Rotterdam)

Van de vier ontwerpen heeft dit het meest stadse karakter. OMA en Erwin Olaf maakten van de locatie aan de Reitemakersrijge een plek om te verblijven en te recreŽren: het plein is 's zomers een terras met een uitventbar. Meest in het oog springende onderdeel van het ontwerp is een openbaar toilet. Het toilet is van melkglas en heeft een stalen dak. In de wanden worden foto's van verschillend formaat verwerkt van mannen en vrouwen die gekleed gaan in diamanten. In zijn compositie vertelt Olaf ludiek het verhaal van de 'battle between the sexes'. Het licht is belangrijk voor dit ontwerp. Overdag valt het daglicht op een steeds wisselende manier binnen door de wanden en de glazen druppels in het dak. 's Nachts draait dit om: dan wordt het van binnenuit verlicht. Gro Bonesmo is als projectarchitect zeer nauw bij het ontwerpproces betrokken geweest.

Office for Metropolitan Architecture; Rem Koolhaas/Gro Bonesmo, Nederland

Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) zoekt nieuwe wegen om moderne architectuur te verbinden aan eigentijdse culturele omstandigheden. Dit doet OMA zowel in theorie als in praktijk. Rem Koolhaas, geboren in 1944, is een van de oprichters van het bureau. Inmiddels heeft OMA veel ontwerpen gerealiseerd en is het een van 's werelds leidende architectenbureaus. In Groningen is Koolhaas vooral bekend om het masterplan voor de VerbindingskanaalzŰne dat hij samen met Kleihues heeft gemaakt; ook heeft hij er zijn eerste Nederlandse bouwwerk gerealiseerd, de Brinkflats.

Erwin Olaf, Nederland

Geboren in 1959, fotograaf, maakt incidenteel videoclips en is mederegisseur van een korte speelfilm. Zijn werk kan grotendeels gerekend worden tot de geŽnsceneerde fotografie. Het fotograferen is voor hem niet zozeer een middel om een boodschap uit te dragen als wel een aanleiding om een blik te werpen in werelden waarin hij alleen, in de hoedanigheid van fotograaf, toegang heeft. In 1985 kreeg hij zijn eerste expositie in een museum, het Groninger Museum, in 1995 had hij een uitgebreide overzichtstentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal. Inmiddels exposeert hij overal ter wereld, tot aan Melbourne, AustraliŽ toe. Voor Groningen maakte hij in 1993 een serie absurdistische foto's onder de titel De tafel van 10.

Paviljoen WinschoterkadePaviljoen Diepenring

webmaster@iprecom.nl
de Iprecom Groep