Main

Paviljoens

Agenda

Festivals

A Star is Born

Diepenring

een drijvend paviljoen

Ontwerpers:
Dora van der Groen (theaterregisseuse, Antwerpen)
Fumihiko Maki (architect, Tokio)

Het drijvende paviljoen is een van de twee mobiele podia van A star is born. Hier ligt een heel eigen visie op theater aan ten grondslag. Dora van der Groen wil een kleine oase van rust maken, een zeepbel waarin de mensen de hectische stad even kunnen vergeten. Bovendien moest het niet een podium worden als andere podia, met muren rondom, waarbij degenen op het podium hun best doen om die muren juist te doen vergeten. Een podium zonder muren dus. Fumihiko Maki dacht aan de kinderen van Groningen: hij geeft ze een bijna sprookjesachtig beeld dat ze zich de rest van hun leven met plezier zullen blijven herinneren. Uit deze visie is het drijvende paviljoen ontstaan, dat zowel een podium kan zijn waar het publiek vanaf de waterkant naar kijkt, als een varende tribune waarop het publiek van voorstellingen kan genieten. Kei Mizui is als projectarchitect nauw bij dit ontwerp betrokken.

Fumihiko Maki, Japan

Geboren in 1928 in Tokyo, een architect in de traditie van het late modernisme. In zijn architectuur verwerkt hij Japanse tradities en probeert hij orde aan te brengen in het chaotische stedelijke landschap. Hierbij ligt zijn interesse vooral in het creŽren van ruimtes; de vorm die het ontwerp krijgt volgt daar bijna als vanzelf uit. Maki maakt geen gebruik van ornamenten. In plaats daarvan schenkt hij heel veel aandacht aan een nauwgezette detaillering. Vooral aan de kracht van het vakmanschap hecht hij zeer veel waarde. Zijn architectuur wordt 'de poŽzie van de fragmentatie' genoemd. Maki heeft vooral in Japan en de Verenigde Staten gebouwd. Het drijvende paviljoen is zijn eerste ontwerp dat in Nederland is gerealiseerd.

Dora van der Groen, Belgie

Geboren in 1927, regisseuse en actrice, zowel voor theater als film en televisie. Daarnaast is zij drama-docente. Sinds 1978 staat zij aan het hoofd van de Koninklijke Vlaamse Muziekacademie in Antwerpen. Zij heeft een compleet nieuwe visie op acteren in het Nederlandse taalgebied geÔntroduceerd. Onlangs speelde Dora van der Groen nog in de film Antonia, die een Oscar voor de beste buitenlandse film ontving. Als regisseur heeft ze onder andere de zeer goed ontvangen theaterstukken Thyestes en Abele Spelen gemaakt. In Groningen was onder meer De Cenci (Purcy B. Shelley) van haar te zien.

Paviljoen WinschoterkadePaviljoen Reitemakersrijge

webmaster@iprecom.nl
de Iprecom Groep