Main

Agenda

Paviljoens

A Star is Born

Zeven weken lang

De stad Groningen is dankzij "A star is born" tussen 9 augustus en 28 september 1996 in feite n groot podium met zes schitterende locaties. Theater, muziek, zang en dans in het nieuw vormgegeven hart van de stad. Ter plekke zijn zo'n honderdvijftig voorstellingen te zien. Ze lopen uiteen van intieme kleinkunst tot mega-spektakels van formaat - opwindend, ontroerend en in elk geval spraakmakend. Ze zijn speciaal naar Groningen gehaald vanuit heel Europa, maar deels ook geproduceerd door befaamde Groninger gezelschappen.

Stad in uitvoering

A Star is born onderscheidt zich van alle andere festivals. Want nergens is sprake van zo'n fascinerende wisselwerking tussen stedebouw en kunst. De openbare ruimte en het gebruik ervan zijn al jaren een belangrijk thema in Groningen. Het stadshart van Groningen ondergaat momenteel een metamorfose die zijn weerga niet kent. De een na de andere straat krijgt een nieuw gezicht. Het grootste deel van de werkzaamheden is inmiddels klaar. Als parel op de kroon opent deze dagen het veelbesproken Waagstraatcomplex zijn deuren. De nieuwe winkels, appartementen, kantoren en horeca-gelegenheden opzij van de Grote Markt vormen een essentile schakel in het nieuwe winkelhart. Het plezier om in Groningen te zijn heeft door al deze veranderingen een extra dimensie gekregen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Groninger Museum dat eveneens bij A star is born is betrokken. Toch bij uitstek de vrucht van een geslaagd rendez vous tussen stedebouw & architectuur en kunst & cultuur.

Sterren van de stad

Daarom dus een groots evenement: A star is born. Maar waarom die naam? Van meet af aan was duidelijk dat het wat versnipperde en rommelig ogende netwerk van straten opnieuw een sterk samenhangend geheel moest worden. Met geel beklinkerde straten, veel minder asfalt, minder neonreclame, minder uitstallingen, minder plastic terrasstoeltjes, mooi straatmeubilair. Tal van plekken in de binnenstad, met name de pleinen en bredere straten, verdienden bovenop die basis-aanpak een speciale vormgeving. Immers, zj bepalen sinds jaar en dag het karakter van de stad Groningen. De locaties die nu in A star is born op de voorgrond treden hebben in dat opzicht een voorbeeldfunctie. Met name de Reitemakersrijge en de Winschoterkade - prominent op de voorgrond in A star is born - leken tot voor kort nog verscholen en introvert, maar toch zijn het plekken waar de stad haar wezen, haar vitaliteit en haar levendigheid naar alle kanten uitstraalt. Ze zijn nu prachtig vormgegeven. Het zijn sterren van de stad.

En Passant

Op 9 augustus is op het drijvende paviljoen de openingsmanifestatie van het festival te zien: En Passant. Rode draad is een tocht van het paviljoen, beginnend in de schemering aan de Oosterhaven via de diepenring en het Groninger Museum naar het eindpunt aan de Reitemakersrijge. En Passant vertelt geen verhaal. Er onstaan beelden door toevoeging van klank, beeld, licht of beweging aan de verschillende stadsruimtes. Het idee en de realisatie van En Passant komen van de stichting Prime, de artistieke leidings is in handen van Eric Meyer.

Noorderzon

De zesde editie van het grootse theater- en muziekfestival Noorderzon, staat dit jaar in het teken van A Star is born. Het Noorderplantsoen dient als natuurlijk decor voor een bruisend spektakel met theater, muziek, cabaret, dans en andere vormen van vermaak. Tien dagen lang grote en kleine namen en zeer diverse acts. Hoogtepunten van deze editie van Noorderzon zijn onder meer: theatergroep Vis Vis, met avontuurlijke omzwervingen in een kolossaal zwembad; top-acrobatiek van Cirque Baroque; een postmoderne soap van Mug met de gouden tand; een slapstick-act van De Wetten van Keppler en een grootschalige performance 'Talud' van Mette van der Sijs. Voor elk wat wils!

Norma

Norma is de opera van Vincenzo Bellini. In het kader van A Star is born kent deze opera echter een uitvoering zoals de stad Groningen nog nooit heeft gezien. Speciaal voor Norma is een enorm operatheater gebouwd, met een capaciteit van 3.000 zitplaatsen. Een professionele cast met internationaal vermaarde operasterren voert de opera uit, onder begeleiding van het Noord Nederlands Orkest en het Toonkunstkoor Bekker. De tijdelijke arena, waarin dit evenement zal plaatsvinden, verrijst op de pas opnieuw ingerichte Grote Markt, die daarmee een waardige inwijding krijgt. Het oude Stad-huis fungeert als natuurlijk decor. Het verhaal gaat over Norma, een ongetrouwde Gallische priesteres, die een verhouding aangaat met de aantrekkelijke Romeinse Centurion Pollione. Van hem baart ze twee kinderen, maar aan trouwen wil ze niet denken. Uiteindelijk leidt haar verkozen zelfstandigheid er toe, dat ze verscheurd wordt door innerlijke conflicten. Een ontroerende en spektakulaire opera.

Swingin' Groningen

Het Swingin' Groningen Jazz-festival in de Groninger binnen-stad is n van de grootste in Nederland. Alle concerten zijn gratis ! Het festival begint op donderdag 12 september op het Waagplein met een optreden door de Big Band van het Conservatorium, gevolgd door de zgn. kroegentocht waarbij in talloze cafs in de binnenstad live jazz te beluisteren valt. Vrijdag 13 september spelen op het Waagplein de 'Jungle Warriors', een spannende mix van Afrikaanse en Europese jazz, gevolg door speciale jazz-sessies in de diverse jazzclubs. Op het A Star Is Born-podium aan de Reitemakersrijge verzorgt Swingin' Groningen die avond een 'New Jazz Special'. Zaterdag 14 september is de climax van het festival ; op zes buitenpodia aan de Grote Markt, het Harmonieplein, de Stoeldraaierstraat, de Poelestraat, de Gelkingestraat, het Waagplein en in het Grand Theatre kan je luisteren naar King Pleasure & the Biscuit Boys, Saxtion Five, Rein de Graaff met Charles McPherson en Roni Benhur, het Dutch Palladium Orchestra en vele andere formaties.

Royal de Luxe - Peplum

Egypte, vlak voor het jaar nul. De Romeinen staan te trappelen om het rijk in te nemen. De ruzie tussen farao Amenophis en zijn huichelachtige broer Flavius lijkt hen daarbij goed van pas te komen. Flavius wordt uiteindelijk generaal in Romeinse dienst en probeert op gewelddadige wijze zijn broer van de troon te stoten. Een machtsstrijd tussen de Romeinen, de Egyptenaren en de Grieken breekt uit. Rode draad in al dit complexe geweld is de beeldschone Hatshepsout, de zus van de strijdende broers. Haar poging een verzoening tot stand te brengen wordt haar uiteindelijk fataal. De mega-opzet van dit theaterstuk sleept u mee in de donderende veldslagen en ineenstortende steden. Vele acteurs, prachtige kostuums, schitterende muziek en een indrukwekkend, levensecht decor met gigantische piramides, een sprekende sfinx en overweldigende legioenen. Spanning, erotiek, bruut geweld, humor en, het is tenslotte een drama, een un-happy ending. Het is het absolute hoogtepunt van A Star is born en vindt plaats in een arena met 2000 zitplaatsen!

De Processie

Tussen zonsondergang en de opkomst van de volle maan vindt 'De Processie' plaats. De inwijding van de Waagstraat waarbij het stadshart zich opent. Een bijzondere voorstelling door de Groningers, voor de Groningers. 'De Processie' grijpt terug op eeuwen van handel en cultuur in het stadshart van Groningen en draagt het karakter van een volksritueel. Voor het schouwspel bent u welkom op de noordzijde van de Grote Markt, de plek waar vroeger de Waag stond en waar ook de traditionele paardenkeuringen plaatsvonden. PAVLOV/Thijssing oogsten eerder succes met hun spektakulaire 'Requiem voor een Nieuw Stadhuis' dat ter gelegenheid van de stadhuis-sloop op diezelfde plek plaatsvond. Spetterende eigentijdse multimedia dus in een bij uitstek historische setting! Aansluitend zijn er op en rond het Waagplein verschillende festiviteiten. Vanaf diverse podia theater en muziek tot in de kleine uurtjes. .....

Schreeuwende Finnen

Op het mobiele podium aan het Reitdiep zijn op zondag 25 augustus de Schreeuwende Finnen aan het werk te zien. Op indrukwekkende en humoristische wijze schreewt dit Finse gezelschap zich de kelen schor terwijl er toch nog melodie te horen valt. Geen zooitje ongeregeld maar een gedisciplineerde bende die geen microfoons nodig heeft!

Het geslacht Valdez

Zuidamerikaanse passie rondom een splinternieuwe Grunneger pisbak. Het Groningse Theater te Water speelt "het geslacht Valdez" over de beeldschone volksvrouw Maria Lastrada. Deze heldin probeert de moraal en de goede zeden van de grootgrondbezitters aan de kaak te stellen. Een dramatische en toch komische eenakter.

De jongedame, de matroos en de student

Het wateroppervlak van de Oosterhaven speelt een alles overheersende rol in 'De jongedame, de matroos en de student' van Lorca. Zo wordt de haven omgetoverd tot een vijver van bloeiende waterlelies, een rivier met duistere, beregende kades en een nevelig moeras. Die beelden horen bij de over elkaar tuimelende gedachtes van de Jongedame. Haar droom van een allesomvattende liefde wordt betrapt door de werkelijkheid van de slakkenverkoopster, gehuld in de zwarte, half vergane sluiers van de ouderdom. Wanhopig probeert ze een keus te maken tussen twee uitersten, de Matroos en de Student.

De Odyssee-een reisvoorstelling

Jack Nieborg en Ben Smit tekenen voor een wel zeer bijzondere gebeurtenis. Een reisvoorstelling, die vele malen zal worden uitgevoerd. De Odyssee door Groningen kent geen toeschouwers. Wel metgezellen, reis- en lotgenoten. Op alle mogelijke manieren reist u van locatie naar locatie, om telkens nieuwe avonturen te beleven. Samen met de Griekse koning Odysseus maakt u een zwerftocht die, 10 jaar na de oorlog om Troje, uiteindelijk naar zijn thuis, Ithaka, moet leiden. De tocht is niet geheel van gevaar ontbloot. Tijdens bus-, boot- of looptocht n op de verschillende landingsplaatsen wachten u avontuurlijke gebeurtenissen. Help Odysseus opnieuw geschiedenis te schrijven. Van 22 augustus tot 21 september. Startpunt: De Brink.

Pleinpodium voor kinderen

Vanaf 11 augustus verandert de Reitemakersrijge elke zondag- en woensdagmiddag in een pleinpodium voor kinderen. In diverse voorstellingen worden zij meegevoerd naar magische fantasiewerelden, komische situaties, doldwaze clownsacts en wervelende acrobatiek. Zie de agenda voor meer informatie.

Venster op de Wereld

De moderne stad huisvest vele nationaliteiten en culturen. Elk met hun eigen creatieve uitingsvorm. Jammer, dat die culturele rijkdom aan velen voorbij gaat. Daardoor blijft het op de juiste waarde schatten van andere levenswijzen achterwege. Het podium van De Sol-Morales aan de Winschoter-kade opent een venster op al die boeiende werelden, die de stad tot zulk een levendig centrum maken. Tijdens A Star is born presenteren zich voor dit Venster op de Wereld kleine ensembles van in Nederland wonende, werkende of toevallig passerende buitenlandse artiesten.

Het schip in met schrijvers!

Vergeet deze zomer nu eens al uw natuurlijke nuchterheid. Laat u gewoon eens literair in de boot nemen. U wordt daartoe maar liefst zesmaal in de gelegenheid gesteld. Onder verantwoorde begeleiding. Ruben van Gogh is uw roerganger. Hij knoopt de gesprekken aan en prikkelt gerenommeerde auteurs tot interessante uitspraken ver en citaten ut hun boeken. En dat alles, terwijl de Groninger Diepenring, onder het genot van een hapje of drankje, geruisloos aan u voorbij trekt.
webmaster@iprecom.nl
de Iprecom Groep