Main

Paviljoens

Agenda

Festivals

A Star is Born

Reitdiep

Mobiel podium

Ontwerpers:
Bruce McLean (performer, Londen)
Alsop & Störmer Architects (Londen)

De eerste locatie van het mobiele podium bevindt zich aan de stadsrand op het kruispunt van twee waterwegen; het Reitdiep en het Van Starkenborghkanaal. Het ligt er naast de sluis van Dorkwerd, als een vooruitgeschoven post van de stad met zicht op de Ommelanden. Alsop en McLean hebben zich in hun ontwerp door dit typisch Groningse landschap laten inspireren. Bovendien ligt aan dit ontwerp, evenals aan het drijvende paviljoen, een eigenzinnige visie op theater ten grondslag, waarin de ideeën van de performance-artiest McLean herkenbaar zijn. De theatermaker geeft zelf vorm aan de ruimte waarin het theaterstuk gespeeld wordt. Het resultaat is een mobiel podium dat zich op alle mogelijke manieren laat opzetten en altijd een fascinerend beeld in zijn omgeving oplevert. Het bestaat uit twee delen: het podium zelf en vier grote wanden, die onafhankelijk van elkaar achter, naast en om het podium kunnen worden neergezet, maar ook tezamen als een grote boog over het podium kunnen staan. Het podium leent zich voor relatief grootschalige evenementen. Tijdens A star is born is het mobiele podium ook te zien op de Grote Markt en in het Noorderplantsoen. Bij dit ontwerp is Jonathan Adams als projectarchitect betrokken geweest.

Alsop & Störmer, Groot Brittannië/Duitsland

William Alsop, geboren in 1947 in Northampton, besloot in 1990 met Jan Störmer samen te werken in Alsop & Störmer Architects, met vestigingen in Londen, Hamburg en Moskou. De ontwerp-filosofie van het bureau gaat uit van een onbevooroordeelde blik ten opzichte van wat architectuur is: de architectuur moet de mens passen en niet omgekeerd. Het bureau werkt met de meest vernieuwende technologieën. Hij kreeg internationale faam met zijn gebouw voor het bestuur van de Région Bouche-du-Rhône in Marseilles, een gebouw waarin hij grandeur combineerde met politiek symbolisme en openbare ruimte. Het mobiele podium is het eerste ontwerp van Alsop dat in Nederland gerealiseerd is.

Bruce McLean, Londen

Bruce McLean werd in 1944 in Glasgow geboren. Sinds 1969 (Op losse schroeven, Stedelijk Museum Amsterdam) is hij bekend om zijn opzienbarende performances. In 1982 nam hij deel aan de Dokumenta in Kassel. McLeans werk wordt gekenmerkt door veelzijdigheid, humor en vitaliteit en gaat in tegen wat in de kunstwereld gebruikelijk is. Met zijn ruimtelijke werk spoort McLean de toeschouwers voortdurend tot handelen aan. Naast performances maakt hij films en is hij schilder en beeldhouwer.

Paviljoen WinschoterkadePaviljoen ReitemakersrijgePaviljoen Diepenring

webmaster@iprecom.nl
de Iprecom Groep