MAIN . NOORD . WEST . MID . OOST . ZUID

Welkom op Noorderslag 1996

Welkom

Tien jaar Noorderslag! Begonnen als Holland-België in 1986 met de Nederlandse en Belgische top die (niet zo bedoeld) in een soort competitieverband tegen elkaar streden. De pers bepaalde een winnaar: Nederland. De tweede editie kreeg de naam Noorderslag mee, een variatie op Holland-België, namelijk Noord-Nederland (op dat moment heerste een Friese bries in het Noorden en ook in Groningen gebeurde het een en ander. Wie herinnert zich niet de roemruchte Boegies?) tegen de rest van Nederland. Sindsdien is er geen aanzet meer gegeven tot een competitie-element in de Noorderslag programmering. Noorderslag poogt altijd een actueel beeld te geven van de huidige stand van zaken in de Nederlandse popmuziek. Het tienjarig bestaan van Noorderslag wordt dan ook niet gevierd middels `10 jaar hoogtepunten' of iets dergelijks, dat zou namelijk het actuele en toonaangevende karakter van het festival geweld aan er aandacht besteed aan tien jaar festivalgeschiedenis in de tentoonstelling `10 jaar Noorderslag' (boven bij de Kleine zaal).

In Vogelvlucht

De editie 1996 kent net als de afgelopen jaren 7 podia met een grote verscheidenheid aan Nederlandse bands. In de Nederhop-kelder kun je, de naam zegt het al, de in opkomst zijnde Nederlandstalige hiphop-groepen aanschouwen, waaronder Extince (`Spraakwater') en de Ouderkerk Kaffers. Vaandeldrager van deze nederhoppers, Osdorp Posse, zal uiteraard in de Grote Zaal haar opwachting maken. Vanwege de toenemende aandacht voor streek-cultuur in het restaurant dat voor deze gelegenheid wordt omgedoopt in `De Taveerne' een streektalen-programma. Met onder andere het Drentstalige Skik (Nieuwsblad van het Noorden hierover recent: `Herman Finkers ontmoet Supercharger en de Stones op de Drentse heide! omgebouwd tot een `Dansdoos', met een greep uit de nieuwe Dance-lichting, afgewisseld door DJ's. Laat je verrassen! Radio 3 zal, net als de afgelopen jaren, op Euroslag dat plaatsvind op de vrijdagavond voorafgaand aan Noorderslag, en verder veel sfeerimpressies, live optredens en interviews. En natuurlijk is er dit jaar voor het eerst de Homebase, waar men kennis kan maken met het internet door te cybersurfen over het World Wide Web.

De Popprijs

Een beeldje, fl 10.000,- en belangrijker nog: de eer. Dat is de oogst voor de winnaar van de Popprijs. Sinds 1992 wordt deze prijs tijdens Noorderslag uitgereikt, en de winnaar blijft traditiegetrouw tot pakweg kwart voor elf een goedverborgen geheim. De Popprijs valt te omschrijven als een prijs voor `gevorderden'. Het gaat, in de woorden van initiatiefnemers Conamus en de BV Pop, om de vraag: wie heeft in 1995 in de ogen van de jury de belangrijkste bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek? De Popprijs bestond overigens al voor 1992 en heette aanvankelijk BV Popprijs. Tot nu toe vielen het beeldje van Theo Mackaay en de door Buma/Stemra en Conamus beschikbaar gestelde geldprijs in handen van Mathilde Santing, Herman Brood, Claw Boys Claw, The Nits, Urban Dance Squad, The Ex, The Scene, Bettie Serveert en 2 Unlimited. De jury bestaat dit jaar uit Fer Abrahams, Jan Douwe Kroeske, Peter Smidt, Ine Arets, Pebbles Willekes en Jan Vollaard en wordt voorgezeten door Saskia Bruning van Conamus. Dus: om tien voor elf in de grote zaal wordt duidelijk wie de Popprijs heeft verdiend.

Huishoudelijke mededelingen

  • Consumpties zijn uitsluitend te verkrijgen tegen munten (fl 2,75 bij de muntenkassa's, uitsluitend tijdens Noorderslag terug te wisselen).
  • Jassen en tassen: behalve in de entreehal is er ook een garderobe op de eerste verdieping van de entreehal.
  • Snacken: midden in het gebouw aan het grote eetbuffet en in de entreehal naast de bar (ook tegen munten).
  • Parkeren: In de parkeergarage. Uitrijkaarten bij de muntenkassa's. De parkeergarage sluit om 4 uur.

  • naar boven page done by Iprecom