Layer 14Layer 13Layer 12Layer 11 Layer 19Layer 18Layer 17Layer 16Layer 15
Layer 15Layer 14
 
Meindert Talma & The Negroes
Marathonzaal
21.15 uur

Dit is een van Frieslands grootste zonen. Meindert Talma is niet alleen muzikant, maar ook literator. Met Nyk de Vries, die bovendien drumt en gitaar speelt in The Negroes, is hij al een poosje redacteur van het tussen oubolligheid en baldadigheid zwevende, Friestalige literaire tijdschrift De Blauwe Fedde. Maar in 1999 debuteerde hij ineens als romanschrijver, met het wel zeer sterk autobiografisch getinte 'Dammen met ome Hajo', vol puberleed en schilderachtige figuren. Tegelijkertijd, nou ja, het scheelde een maand, verscheen de gelijknamige, derde cd van onze Talma. Inderdaad, het een is de soundtrack van het ander, met liedjes die in het boek voorkomen of die gebeurtenissen of karakters uit dat prachtwerk behandelen. Het is bovendien de beste Talma-plaat tot nu toe, zodat een terecht verdiende Moordlijst-notering zijn deel is. Meindert Talma is een 'naļeve' muzikant zoals er ook 'naļeve' schilders zijn. Z'n liedjes hebben iets amateuristisch, maar tegelijkertijd, of misschien juist daardoor, iets volkomen oprechts. En ze zullen het niet slecht doen op de in het boek zo aanstekelijk bezongen piratenzenders.
[meinderttalmaandthenegroes.jpg]  

[zoppo.jpg] Zoppo
Marathonzaal
22.45 uur

Zoppo zit op hetzelfde platenlabel als The Gluemen. En dat was nou net een van de meer eigenwijze bandjes die we de afgelopen jaren op Noorderslag hebben aangetroffen. Goed, naar de vorm een simpel gitaarbandje, maar dan met een inhoud die stevig aan de meest eigenwijze beoefenaars van het genre had gesnoven. En nu dus Zoppo, de band die zijn tweede cd (na een weinig opgemerkt debuut) pardoes 'Belgian style pop' durft te noemen. Oppervlakkig beluisterd zou Zoppo inderdaad door kunnen gaan voor een band uit de supergetalenteerde dEUS- school, ook al gaat het hier om raszuivere Amsterdammers. Zoppo leunt een beetje op de duistere doemwave van de jaren tachtig, maar kan ook niet volhouden dat de al even melancholieke lofi-school van een decennium later onopgemerkt aan hun oren voorbij is gegaan. Voeg daarbij een trefzeker gevoel voor noise, dynamiek en spannende wendingen en ziedaar, een redelijk natuurgetrouwe benadering van het unieke Zoppo-geluid is uw deel.
 

Speedboat FC
Marathonzaal
00.15 uur

De Travoltas, die ken je. Een onvervalste neopunkband die kan bogen op een door Marky Ramone geproduceerd album. RA-X ken je misschien. Rauwe techno, zeg maar, ongeschuurd huisvlijt. Rootlaz ken je waarschijnlijk niet. Een crossoverband, die nooit meer op Noorderslag zal spelen, want opgeheven. In die band speelden Louis en John, tweederde van Speadboat FC. Derde man Vince is gitarist in de Travoltas en bovendien de enige verantwoordelijke man voor het RA-X-gebeuren. Da's een wijde waaier van invalshoeken! Toch klinkt Speedboat FC weer heel anders dan het voorgaande zou doen vermoeden. De band begon als een thuisproject, waarbij Vince en John huisgemaakte viersporentapes uitwisselden om die door de ander te laten bewerken. Met de komst van Louis werd de bandjesgedachte verder uitgewerkt. De sampler blijft niet alleen reuze belangrijk in het groepsgeluid, maar dient tevens als metafoor voor de aanpak: allerlei stijlen, van electro via country, ouwe pop en soul tot gitaargescheur, worden door elkaar geschud en opnieuw gerangschikt. De cd 'Home is where the heart is' is het klinkend bewijs van de manier waarop deze Tilburgertjes hun zaakjes afhandelen.
[speedboat_fc.jpg]  

[mark_ritsema.jpg] Mark Ritsema & Trio Raskolnikov
Marathonzaal
01.45 uur

Raskolnikov? Ehhh... Is dat niet een type geweer? Nee dus, dummy. Als je es wat meer boeken gelezen had in plaats van achter die duffe computer of op je skateboard te hangen of, erger nog, mee te denken over wie het Big Brother-huis zou moeten verlaten, zou je weten dat Raskolnikov de hoofdfiguur is in het beroemde boek 'Misdaad en straf' van de Russische schrijver Dostojevski. De goede man had de existentiële blues, vinden Mark Ritsema en de zijnen, en hun muziek wordt beheerst door dezelfde factor. Mark Ritsema? Is dat niet... Ja krek, dat is de Rotterdammer die met zijn strot als een orkaan semi-legendarische bands als Spasmodique en Cobraz aanvoerde en -vuurde. Twee van de Trio-leden zaten ook al in Cobraz, maar desondanks gaat de groep hier akoestisch te werk, compleet met contrabas en piano. De groep mag bogen op de status van huisband van het regionale radioprogramma Studio Gloria, waar men elke zaterdagochtend fris en vrolijk te gast is. Met Ritsema's eigen werk of met eigenwijze covers, van Burt Bacharach tot en met Bob Dylan. Hun debuut-cd, live opgenomen, draagt natuurlijk de naam van dat gastvrije radioprogramma.
 


Wij feliciteren EuroSonic en Noorderslag met 5 jaar live aanwezigheid op het Internet:
© 1995-2000 vi / Iprecom Groep