Layer 14Layer 13Layer 12Layer 11 Layer 19Layer 18Layer 17Layer 16Layer 15
Layer 15Layer 14
 
Arling & Cameron
Binnenzaal
20.30 uur

Gerry Arling struint al sinds jaar en dag rond in de Groninger jazzscene, al probeerde hij met zangeres Hanneke Kappen ook commerciëler terrein af te schuimen. En Richard Cameron opereerde als wave-zanger, doem-muzikant, vroege house-DJ, singer-songwriter en glazenophaler - in de Amsterdamse Roxy, want op het juiste moment op de goede plaats wezen is ook een kunst. Cameron staat bovendien te boek als zo niet de uitvinder, dan toch de aanjager van de easy tune-rage, die een jaar of vier geleden loeihard over het trendy volkje raasde. Zelf vond hij dat easy tune-gedoe al snel veel te beperkt en hij introduceerde dus iets nieuws: all-in. Net zoiets, maar dan met veel meer vrijheid en veel meer instroom van andere muziekjes. Zo zetten Arling en Cameron de meest charmante platen in elkaar en werden ze internationale culthelden die van Tokio tot New York enthousiast worden ingehaald. Laat je spencer, je schaaltje pinda's en je James Last-platen maar thuis, maar neem een wijde blik en een goed humeur mee.
[cameronarling.jpg]  

[peplab.jpg] Peplab
Binnenzaal
22.00 uur

Peplab, dat zijn vier klasgenoten. Vier klasgenoten? Nee, niet zomaar vier klasgenoten. De school in kwestie was namelijk het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. En de studentjes zelf zijn ook niet de minsten. Peter Garnefski en Ferry Ridderhof ken je vooral van hun gimmick-houseproject Doop, je weet wel, van dat geinige hitje met dat klarinetje. Maar ze werken onder nog veel meer namen, zoals het hardcore-project Hocus Pocus en het naar funky disco (denk Daft Punk) neigende Sponk. Hans Weekhout zette in '93 ettelijke dansvloeren op stelten met '20 Hz', een klassieker die klonk alsof er een complete drumband de studio in was komen wandelen. Zijn toenmalige nom de plume, Capricorn, hanteert hij ook voor op het recente album 'Lost in Jellywood', waarop hij een beetje richting break- en big beat is opgeschoven. Live is Capricorn, met versterking van enkele gastmuzikanten, anders ook niet te versmaden. Edward Boellaards cv verbleekt een beetje bij het geweld van zijn bandgenoten, maar met zijn hardhouse-project Blackburst heeft hij vooral in Engeland de nodige voetjes van de vloer gehaald. Met zijn vieren: Peplab! Debuutsingle 'Ride the pony' bracht heel wat teweeg en kon zelfs rekenen op een remix van Norman 'Fatboy Slim' Cook. Peplab streeft een uitgekiende melange na van dansgrooves, poppy zang, alternatieve gitaren, funky bassen en meer van dat fraais. Op de plaat maar zeker ook live
 

Cablejuice
Binnenzaal
23.15 uur

Met de ultieme doorbraak van de drum 'n' bass is onderweg toch iets misgegaan. Misschien maar goed ook, want dit soort muziek gedijt misschien wel het beste in de underground. Toch wordt er ook in ons eigen kikkerlandje meer en meer aan drum 'n' bass gedaan, zodat ratelende breakbeats ook op deze Noorderslag-editie niet hoeven te ontbreken. Zo hebben we nu weer van doen met Cablejuice, het project van Amsterdammer CJ Love - maar die naam zal ook wel niet in zijn paspoort staan. Zijn debuut-cd 'Pimp arrest' werd enigszins gemengd onthaald door het kritische recensentenkorps. OOR vond het niks, de meeste overige bladen hoorden d'r wel wat in. Hoe nu? Nou, onze man heeft dus wel een maandelijkse 'residency' los weten te plukken in de hippe Londense Club Islington. Als DJ dus, in welke hoedanigheid hij zijn drum 'n' bass-menu opsiert met invloeden uit dub, jazz, big beat, hiphop en meer, als er maar vette breaks in zitten. Op Noorderslag doet hij 't live, ondersteund door een zanger annex MC, een zangeres en een VJ. Voer voor oor, oog en voeten, kortom.
 

[normally_invisable.jpg] Normally Invisible
Binnenzaal
00.30 uur

Normally Invisible is niet van gisteren, maar van '92. In dat jaar koppelden drie studenten van het Instituut voor Sonologie in Den Haag hun krachten, nadat ze ontdekt hadden dat ze alledrie wel in waren voor een stevig potje elektronische dansmuziek. Al vonden ze het ook niet erg om weg te zweven op een neutje goeie ambient. Precies zo klonk hun cd-debuut 'Always ultra with wings' uit '94, ondanks die nare associatie met maandverband - alsof al die enge reclames al niet erg genoeg zijn! Vervolgens onderging de groep een bezettingswisseling en een flinke stijlbreuk, want ze ontdekten ineens de drum 'n' bass. 'N gitaren, kunnen we daaraan toevoegen, want ze voelden plotsklaps de behoefte om ook live flink te gaan beuken en vielen zodoende weer terug op de dominante instrumenten uit hun eigen punk- en new wave-verleden. De groep werkte met, schrik niet, het Nederlands Blazers Ensemble en met 'modern klassiek' componist Chiel Meyering, kwam onder het beschermheerschap van Eddy De Clercq en opereert sinds begin '99 met zangeres Desaya in de gelederen. Het stijlenspectrum reikt nu van diepe triphop tot en met rauwe drum 'n' bass 'n'... noise
 

EC Groove Society
Binnenzaal
01.45 uur

Dit is misschien wel de langst actieve band van het hele Noorderslag- programma. EC Groove Society is gewoon een ander woord voor Eton Crop (EC, vat je) en die band is al actief sinds de nadagen van de punk. Vanuit het rustieke dorpje Kudelstaart trachtte Eton Crop de wereld te veroveren. Dat ze bleven steken bij het BBC-radioprogramma van John Peel, voor wie ze inmiddels al vijf prestigieuze radiosessies opnamen, alla. Intussen maakte Eton Crop allang gebruik van een drumcomputer, dus toen de house losbarstte was de stap niet reuze groot. Eerst ging de band nog uit van een soort indiedance-gedachte, dus met bas, gitaar en zang. De Happy Mondays waren nooit ver weg. Maar pas na hun recentere reļncarnatie in EC Groove Society namen ze de volledige consequenties van hun keuze. De platenmaatschappij-topman, de VPRO-bons en de Rabobank-specialist gooiden hun besnaarde instrumenten en hun microfoons de deur uit en worden tegenwoordig uitsluitend nog gesignaleerd achter computers, synthesizers, samplers en mengpanelen. Zo deden ze het een paar jaar geleden al op Noorderslag en zo doen ze het op hun brandnieuwe cd 'Adrenaline Shots'.
[ec_groove_society.jpg]  


DJ Tiësto
Binnenzaal
02.30 uur

We hadden het een paar jaar geleden niet gedacht, maar Trance Is Het Helemaal. De muziek die destijds nog een tamelijk marginale positie innam, is na de teloorgang van de grootschalige gabber (ofwel hardcore, maar dat allitereert zo mooi niet) uitgegroeid tot de meest massale vorm van dansmuziek die we momenteel hebben. Zo psychedelisch, dat zelfs een portie champignons in aļoli je al naar hogere sferen kan doen zweven. Topper van de trance is DJ Tiësto, eigenlijk Tijs Verwest. Hij begon zijn carričre als DJ in The Spock, destijds de enige club in zijn woonplaats Breda waar de houserevolutie werd gepraktiseerd. Een plek achter de draaitafels van de veelbeluisterde radiopiraat Channel X deed zijn naam en faam alleen nog maar toenemen. Al doende en draaiende werkte hij zich op tot een van de toonaangevende DJ's in de hele trance-sector. Hij is bovendien betrokken bij verscheidene plaat- en cd-projecten, al of niet op zijn eigen Black Hole Recordings-label.
 
Wij feliciteren EuroSonic en Noorderslag met 5 jaar live aanwezigheid op het Internet:
© 1995-2000 vi / Iprecom Groep