Layer 14Layer 13Layer 12Layer 11 Layer 19Layer 18Layer 17Layer 16Layer 15
Layer 15Layer 14
 
Vicious Visjes
Usva
21.15 uur / Nederland

Als we de spreekwoordelijke welingelichte kringen mogen geloven, is Vicious Visjes uit zeer gemengd hout gesneden. Er schijnt iemand in te zitten die van gitaarpop houdt, een metalhead, een hiphopper en nog eentje die meer voor hippiemuziek gaat. Tja, zo krijg je dus wel een bont, veelkleurig groepsgeluid. Met een beetje moeite zouden we dat groepsgeluid nog 'crossover' kunnen noemen ook, en dat is toch een verrassing in een tijdsgewricht dat 'crossover' - in de zin van de fusie tussen metal, rap en meer van die fratsen - eigenlijk niet meer kan. Nou, Vicious Visjes kunnen het wel. Zo goed zelfs, dat menigeen verbaasd en verstoord opkeek toen de jury van de Pop = Prima Prijs in hun woonplaats Groningen meende hun lang niet misse verrichtingen te moeten passeren ten gunste van eenduidiger, en dus saaiere types. Maar de Visjes namen subtiel wraak door een sterke cd uit te brengen. 'Natural high tide' kan bogen op recensies die er niet om liegen, recensies die zelfs namen als dEUS en Frank Zappa van stal halen om het gebodene te omschrijven. Nait beroerd, zeggen we dan in Groningen.
[viciousvisjes.jpg]  

[saharahotnights.jpg] Sahara Hot Nights
Usva
22.45 uur / Zweden (BMG)

Dit kon wel eens een sexistisch stukje worden. Maar wat wil je ook als je de Gebroeders Geurtsen loslaat op een Zweedse damesband. Met zo'n naam. Na tientallen stukjes over bands waarin vooral mannen zitting hebben, smachten de broers gewoon naar een vrouw. En liever nog vier, of vijf, want als hun hormonen gaan opspelen verleren onze mannenbroeders het tellen. Ellen ten Damme, Krezip, Jane Doe en verdere incidentele vrouwelijke deelnemers aan het EuroSonic/Noorderslag-weekend laten ze met rust, maar hun lust komt pas goed los bij het aanschouwen van dit gezelschap. Er zitten nog een paar echte blondines bij ook! Oh ja, ze schijnen een melodieus soort poprock te maken waar bij de platenmaatschappij hard aan getrokken wordt, maar dat soort trivialia is aan de hitsige Geurtsens al niet meer besteed.
 

Silt
Usva
00.15 uur / IJsland

IJsland. Tot voor een jaar of tien kenden we dat eiland alleen van de ruwe natuur en de gletsjers. Toen bleek dat er ook nog muziek gemaakt wordt. We zagen het gladde jazzfunk-gezelschap Mezzoforte langskomen en, in een heel andere hoek, het anarchistische troepje KUKL. Dat zou later evolueren naar The Sugarcubes, waarvan de zangeres een van de meest eigenzinnige artiesten en mediapersoonlijkheden van de hele jaren negentig zou worden: Bjrk. En vorig jaar nog werd EuroSonic aangenaam opgeschrikt door de frisse meidenpop van Bellatrix. Nu hebben we Silt, een getalenteerde groep die flink profiteert van het huis en de kroeg die Damon Albarn in Reykjavik aanschafte van zijn met Britpoptopper Blur verdiende centjes. De band deed namelijk al eens het voorprogramma van Blur, en van The Prodigy trouwens. Waaruit al blijkt dat het geluid van Silt wel veelzijdig genoemd mag worden: Britpop, Amerikaans alternatief, het zit er allemaal in en het komt er nog uit ook.
[silt.jpg]  


Wij feliciteren EuroSonic en Noorderslag met 5 jaar live aanwezigheid op het Internet:
1995-2000 vi / Iprecom Groep