Layer 14Layer 13Layer 12Layer 11 Layer 19Layer 18Layer 17Layer 16Layer 15
Layer 15Layer 14
 
lo-lite
De Spieghel
21.00 uur / Nederland (Konkurrent)

Blues en punk? Ooit waren dat twee onverenigbare grootheden. Ooit, ja. Want dat was vroeger. Zie Jon Spencer Blues Explosion en soortgelijke geestverwanten. En zie lo-lite, een duo uit Arnhem dat ijzingwekkende slidegitaarpartijen, maniakale schreeuwzang en het soort drumwerk dat je in de diepste krochten van de hel verwacht combineert tot een geluid dat onmiskenbaar... lo-lite is. De twee muzikanten brachten vorige levens door in bands met niet misse namen als Viva La Muerte, Joyride en De Beulskoppen. In hun huidige incarnatie brachten ze al redelijk wat plaatwerk voort (cd en vinyl), verschenen ze op verschillende krediet-waardige compilaties en maakten ze de nodige indruk op diverse smaakmakers, vooral die categorie die bij de VPRO op de loonlijst staat. Echt zo'n groep die de laatste resten goede smaak uit je schedel beukt.

[lolite.jpg]  

[jane doe.jpg] Jane Doe
De Spieghel
22.00 uur / Nederland (Dureco)

Jane Doe: misschien is ze het zusje van John Doe, het Amerikaanse equivalent van onze Jan met de Pet. Al schijnt er daar daadwerkelijk een muzikant te zijn die onder die naam door het leven gaat. Jane Doe is in ieder geval de groep rond zangeres Anne Schuurmans. Met het relatieve succes van de tweede cd 'How are you...?' lijkt de groep uit de anonimiteit te treden. Ook al was er rondom het debuut 'Behind bars' ook al enige drukte, tot en met 3FM en TMF toe. Jane Doe maakt aanlokkelijke, rootsy popmuziek. Americana, vol verwijzingen naar country, folk en wagonladingen vol singer-songwriters. Mainstream, dat wel, maar mooie mainstream. En dan valt er weinig tegenin te brengen.

 

Flemming
De Spieghel
23.00 uur / Nederland (Warner)

Flemming speelde ooit, dat wil zeggen, nog niet zo lang geleden nog op Noorderslag. Onder de naam Lemming weliswaar. Maar wellicht omdat er in het zeer grijze verleden (de jaren zeventig) ook al een Nederlandse groep was die precies zo heette, een feit dat onthuld werd door onze speciale verslaggevers De Gebroeders Geurtsen in een extra editie van de Noorderslag-Kwaliteitskrant, is er een f voorgezet. Zo moeilijk is het niet, een (andere) bandnaam verzinnen! De eigen identiteit kan misschien omschreven worden als 'European independent', maar misschien ook niet. Vast staat dat Flemming elk nummer een eigen draai probeert te geven en dat ze niet bang zijn voor branchevreemde geluiden - waarmee hun stijl heel wat breder geschakeerd is dan die van de gemiddelde gitaarband. Nou, zo komt Flemming er wel.

 

Angelico
De Spieghel
24.00 uur / België (Universal)

Angelico? Moeten we die ergens van kennen? Ja, Ashbury Faith. En Noordkaap. Die kennen we. En Sin Alley, ja, dat doet ook ergens een belletje rinkelen. In de verte weliswaar. Maar toch. Nou dan. Want Angelico is opgezet door leden en ex-leden van die drie groepen. Belgenpop, daar hebben we het dan over. Maar dan niet zozeer in de zin van dEUS en Antwerpse stamverwanten. Angelico maakt pop. Prachtige pop. Pop met gevoel voor roots. Maar met open oog voor wat zich in het huidige tijdsgewricht afspeelt. Ooit die Garbage-remix van Lucinda Williams gehoord? Nou, die bestaat niet. Maar kun je je daar iets bij voorstellen? Dan heb je meteen een idee van het Angelico-geluid. Gaat er een lampje branden? Dat gebeurde wel bij het enorme Universal-concern. Want die tekende de band.

 

Soul Sucker
De Spieghel
01.00 uur / België (SUE/VIA)

'Genre: geen', schreef een niet nader te noemen ouwelullenblad over Soul Sucker. Een regionaal dagblad maakte het nog bonter en schaarde een recensie van een Soul Sucker-optreden onder het hokje beeldende kunst. Nou ja zeg! Zeker die tuba voor een klein uitgevallen beeld van Claes Oldenburg aangezien. Want dat is nog een van de minder opvallende trekjes van deze band: dat ze geen basgitaar gebruiken voor de laagste nootjes, zelfs geen contrabas, maar een tuba. Net als de ouwe brass- en jass-bands in New Orleans, moet u maar denken. Op hun tweede cd 'Is everything' is er meer: rockabilly, psychobilly, blues, jazz, soul, al of niet bestaande seventies- televisieseries, surf, soundtracks van hele rare cultfilms, Kamagurkiaanse humor, schitterende melodieën. Ach, woorden schieten tekort bij zoveel moois. Soul Sucker, het is fijn dat het er is.

[soulsucker.jpg]  

[hi-dramatic.jpg] Hi-Dramatic
De Spieghel
02.00 uur / Nederland (Ear Gear/Konkurrent)

NRA, Human Alert, Deadstoolpigeon... Gerespecteerde punkbands allemaal, daar niet van. Met een jarenlange, degelijke reputatie. Maar: als lid van zo'n Amsterdamse band wil je toch ook wel eens iets anders? De spanning van het onbekende, jachtinstinct, de verlokkingen van jonge bandjes: u weet hoe mannen zijn. Gelukkig is overspel in de muziek lang zo beladen niet als in het echte leven, dus gaan bepaalde losbandige leden van bovengenoemde groepen uitgebreid vreemd in Hi-Dramatic. Wat heet, ze gooien de knellende punkbanden los en grijpen rockabilly, surf, blues, swing, sixties en wat verder maar een rock aan heeft zonder gne in het kruis. Gelukkig musiceren ze veilig: met een draaiende recorder. Vandaar het titelloze debuutalbum, als het hier tenminste geen one night stand betreft, dat al verscheidene recensenten gelukkig heeft gemaakt.

 

Wij feliciteren EuroSonic en Noorderslag met 5 jaar live aanwezigheid op het Internet:
1995-2000 vi / Iprecom Groep