Layer 14Layer 13Layer 12Layer 11 Layer 19Layer 18Layer 17Layer 16Layer 15
Layer 15Layer 14
 
L.A.P. 01
Platform Theater
22.15 uur / Nederland (Highland Beats)

Wie dacht dat Groningen vooral een gitaarstad is en dan een hele tijd niets, die moet nodig zijn oordeel herzien. Want de elektronicaridders rukken op! Nu zijn de twee mannen achter L.A.P. 01 bepaald geen groentjes in het vak. Reyer Caderius en Johan Sagel organiseerden al houseparty's toen het fenomeen nog in de kinderschoenen stond. Maar feestjes organiseren is slechts één aspect van de muziekbiz. Ze wilden meer en gingen sparen voor de apparatuur die dat mogelijk maakte. Johan ging in de slag met een drumcomputer, wat al snel tot een heuse 12- inch leidde. Terwijl Reyer, die op een klassieke muzikale scholing kan bogen, zich ontfermde over een synthesizer. In 1993 was L.A.P. 01 een feit. Het duo heeft al enig plaatwerk op zijn naam staan, maar ook hun rauwe liveset (zonder computers!) heeft al het nodige teweeggebracht. Overigens zijn Johan en Reyer, samen of apart, ook met allerlei andere projecten en stijlen bezig... Maar daarover wellicht volgend jaar meer.

[lap_01.jpg]  

[ohm_square.jpg] Ohm Square
Platform Theater
23.45 uur / Tsjechië (Next Era/Mox Music)

Dansmuziek uit Tsjechië? Wie goed oplette kon een tijdje geleden Liquid Harmony al eens langs zien komen, een drum 'n' bass-gezelschap dat het tot en met een platencontract met major-platenmaatschappij Epic had geschopt - en tot dusverre niet zo gek veel verder. Ohm Square heeft de nodige ambities en, vinden ze zelf, de mogelijkheden om ze waar te maken. In ieder geval was de bijzondere Britse zangeres Nicolette zo onder de indruk van hun prestaties, dat ze hun debuutsingle 'Pillow' pardoes op haar prachtige, dubbele mixplaat 'DJ kicks' zette: tussen cracks als Atari Teenage Riot en Roni Size. Ook Ohm Square maakt drum 'n' bass, opgejaagd door vette ritmes en afgemaakt door de fraaie vocalen van de Britse zangeres Charlotte. Ondanks haar inbreng is de muziek op de tot nu toe verschenen platen afgedaald tot een steeds dieper en harder geluid, waarmee het veelkoppige gezelschap ook live uitstekend uit de voeten kan. Zeker als er gastmuzikanten van allerlei allooi worden ingeschakeld

 

Continental Drifts presenteert
Tarantism & Knights Of The Occasional Table
Platform Theater
01.15 uur / Groot-Brittanië (Suburban)

Ga er gerust even voor zitten. Continental Drifts staat namelijk voor een stukje tegencultuur. De wortels van deze organisatie liggen immers in het Engelse 'travellers'- en 'free festival'-circuit. Lui vol goede bedoelingen, die echter volop onder vuur lagen van de Gevestigde Orde. Omdat ze wel eens ietwat fanatiek actievoerden tegen de aanleg van milieuvernietigende autowegen zeker! Maar het tij lijkt gekeerd, want Continental Drifts krijgt tegenwoordig subsidie uit verschillende Britse overheidsbronnen. Want men staat unieke vormen van buitenvermaak voor, van complete circusacts tot feestelijke bands. Wie zijn vertier wel eens op het Oerol-festival te Terschelling zoekt, heeft wellicht al kennis gemaakt met de esthetiek die Continental Drifts voorstaat, want verscheidene artiesten uit die hoek hebben de boot naar dat eiland al genomen. In Groningen kunnen we tegemoet zien: Tarantism en Knights Of The Occasional Table. De eerste is een groep uit Wales, die er geen been in ziet om Keltische muziektradities te combineren met aardse dub (en desgewenst ook akoestische optredens verzorgt), de tweede een stel elektronicaprofessoren die alles kunnen, als het maar tussen ambient, dub en techno in zit.

[tarantism.jpg]  

[buscemi.jpg] Buscemi
Platform Theater
02.45 uur / België (Lowlands)

Steve Buscemi is een Amerikaanse acteur van Italiaanse afkomst, wiens karakteristieke snuit je kunt kennen van topfilms als 'Fargo' (de gebroeders Coen!) en 'Pulp fiction' (Quentin Tarantino!). Huh, maakt die ook al muziek dan? Nee dus: deze Buscemi is het project van Dirk Swartenbroekx, die wel degelijk de achternaam van de acteur leende. Die op zijn beurt al een paar Buscemi-platen in de kast heeft staan, want hij toonde zich zeer vereerd dat zijn naam voortleeft in dit Belgische dansproject. Swartenbroekx speelde geheel en al in zijn eentje een opmerkelijke cd vol. 'Mocha supremo' is gevuld met warmbloedige dansmuziek, die vrolijk maar nergens hinderlijk van stijl naar stijl springt. Drum 'n' bass, techno, jazz, funk, lounge, samba. Dirk verveelt zich snel, moet u weten. Wat trouwens niet geldt voor de gelukkigen die zijn sprankelende liveset al bij mochten wonen. Ondersteund door gewiekste gastmuzikanten en kunstzinnige videoprojecties maakt-ie er een waar feestje van. Zoals op het belangrijke festival Axxion Beach Rock in het Belgische Zeebrugge, waar Buscemi een van de toppers was.

 

Wij feliciteren EuroSonic en Noorderslag met 5 jaar live aanwezigheid op het Internet:
1995-2000 vi / Iprecom Groep