Layer 14Layer 13Layer 12Layer 11 Layer 19Layer 18Layer 17Layer 16Layer 15
Layer 15Layer 14
 
Zdob Si Zdub
Grand Theatre / Benedenzaal
20.00 uur / Moldavië

Europa is groter dan je denkt. Ergens in een bijna vergeten uithoek van dit mooie werelddeel ligt Moldavië, een land met Roemeense inslag dat echter tijdenlang deel uitmaakte van de betreurde Sovjet-Unie. Of Moldavië op dit moment een onafhankelijke staat is moet u niet aan de Gebroeders Geurtsen vragen, want zij houden niet elke dag de status van zulke gebieden bij. Liever luisteren ze naar muziek uit die streken, want EuroSonic is er na lang touwtrekken zowaar in geslaagd om een van de topgroepen uit Moldavië naar Groningen te lokken. Zdob Si Zdub deed voorprogramma's voor Biohazard en de Rollins Band, dus dan weet u wel ongeveer in welke hoek u het zoeken moet. Anders helpt de titel van hun debuutalbum 'Hardcore Moldovenesc' u misschien uit de droom. Desondanks zult u nog opkijken van het gebodene op 'Tabara noastra', de laatste cd van de groep waarop men niet langer het Russisch maar het Roemeens als voertaal hanteert. Hardcore-gitaren krijgen dankbaar gezelschap van 'etnische' invloeden, wat een even aanstekelijk als bijzonder soort volkspunk oplevert. Dat wordt absoluut dik feest met Zdob Si Zdub: feest op zijn Moldavisch.

[zdob.jpg]  

After Crying ***CANCELLED***
Grand Theatre / Bovenzaal
20.45 uur / Hongarije

After Crying wordt vervangen door Akosh, ook uit Hongarije.

 

Kashmir
Grand Theatre / Benedenzaal
21.30 uur / Denemarken (Double T/Sony)

De Scandinavische landen hebben tegenwoordig een goede reputatie als leveranciers van kwaliteitspop, maar Denemarken bleef tot dusverre flink achter. Of je moet Aqua en Toy Box tot de hoogtepunten van de twintigste- eeuwse popgeschiedenis rekenen, natuurlijk. Geen nood! Nu hebben ze Kashmir. Nou ja, of deze groep werkelijk het vaderland uit het moeras van 'Barbie' en 'Tarzan' weet te trekken valt te bezien, want zo'n land weegt nogal wat natuurlijk. Hoe dan ook: op Lowlands maakte de band een tamelijk verpletterende indruk. Kashmir maakt breed opgezette muziek, waaraan symfonica en psychedelica niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Geen wonder, want de groep ging voor de productie van het veelgeprezen derde album 'The good life' in zee met James Guthrie, die ook het een en ander met Pink Floyd van doen had. Terwijl het oorspronkelijke Kashmir-trio tegenwoordig is aangevuld met sessietoetsenman John Carin, die ook al sporen heeft nagelaten op de loonlijst van de Floyd. Dat Kashmir desondanks eerder vergeleken wordt met modernere tijdgenoten als Radiohead, is dan ook een teken dat de groep volkomen van deze tijd is. Hoewel de groepsnaam stamt van het gelijknamige Led Zeppelin-nummer uit '75, dat bij optredens meer dan eens geciteerd wordt.

[kashmir.jpg]  

[twarres.jpg] Twarres
Grand Theatre / Bovenzaal
22.15 uur / Nederland (Road Records)

Heb je ze gezien bij Paul de Leeuw? Het programmeursteam van EuroSonic wel. De voltallige ploeg werd er stil van, van wat Twarres vermag. Want Johan van der Veen (18!) en Mirjam Timmer (17!!) kunnen zingen! Zingen!! Dat moet je gehoord hebben om te kunnen geloven. Johan en Mirjam zongen al samen op, pakweg, hun zesde of zevende jaar. Vervolgens verloren ze elkaar een beetje uit het oog, maar niet zo lang geleden vonden ze elkaar weer. Wat niet zo moeilijk is in een knus, maar klein dorp als Wergea (bij Leeuwarden). Elke talentenjacht waar het duo verscheen ging plat voor dit aanstormende talent. Na hun eerste, Friestalige single 'Wr bisto', opgesierd met strijkers uit hetzelfde Frysk Jeugdorkest dat ook De Kast af en toe bijstaat, volgen ook de nodige landelijke radiozenders, terwijl ze op televisie ook al geen onbekenden zijn. 'Wr bisto' is niet het enige prachtlied dat uit de pen van Mirjam ontsproten is. Hier zien we de kiemen van iets dat heel groot kan worden

 

Agressiva 69
Grand Theatre / Benedenzaal
23.00 uur / Polen (Koch)

Polen, Polen, wat weten we nu helemaal van Polen? Over de muziekscene daar hoegenaamd niets. Maar wacht maar tot je dit stukje uit hebt. Agressiva 69 is een van de heftigste bands die dit land rijk is. Op haar eerste twee albums combineerde de groep verregaande samplegrappen met keihard loeiende gitaren. Je mag ook rustig industriële metal zeggen, als dat je gelukkig maakt. Maar met de derde Agressiva 69-cd, '2.47' kom je daar niet zo gemakkelijk mee weg. Want hier rukken stuwende, dansbare breakbeats op, ten koste van de industriële invloeden. Zelf noemen ze Rammstein, The Prodigy, Nine Inch Nails, Chemical Brothers, Laibach en... ons eigen Junkie XL als invloeden. Geen wonder dat Liam Howlett al de loftrompet stak over de band, die voor 10.000 man het voorprogramma deed van zijn eigen combo The Prodigy. De mannen van Agressiva 69 hebben bovendien een aantal geestverwante acts uit hun Poolse vaderland geremixt.

[agressiva_69.jpg]  

[lais.jpg] Las
Grand Theatre / Bovenzaal
23.45 uur / België (Music & Words)

Las is iets bijzonders, echt waar. Nu schrijven de Gebroeders Geurtsen zoiets wel vaker op, maar dan moeten ze wel van de programmapolitie die hen soms met een ijskoude geweerloop in de nek op het goede spoor tracht te houden. Maar deze keer staan ze helemaal achter die boude woorden. Las bestaat uit drie jonge Vlaamse meiden van rond de twintig. Ze maken weliswaar folk, soms gebaseerd op eeuwenoude teksten en melodieën, maar toch klinkt hun muziek verre van oubollig. De Gebroeders Geurtsen hadden bij het beluisteren van hun prachtige, titelloze debuutalbum zelfs geen moment de neiging om hun geitenwollen sokken uit de kast te halen, hoewel dat hun normale reactie is als er iets folkachtigs binnen gehoorsafstand komt en hoewel het buiten al aardig begint te winteren. Las triomfeerde drie jaar geleden al op het grootschalige Belgische folkfestival Dranouter, waarna de zegetocht langs de podia kon beginnen. Eerst in de rug gesteund door de ervaren folkrockband Kadril, die zich ook op de cd duchtig weert, tegenwoordig met een kersvers stel muzikanten. Maar als het a capella moet, doen ze dat ook rustig. Emmylou Harris, niemand minder dan Emmylou Harris, stak al de loftrompet over de 'engelenzang' van de drie van Las. En wie zal haar tegenspreken? De Geurtsens, nog steeds sprakeloos van zoveel moois, in ieder geval niet

 

Dover
Grand Theatre / Benedenzaal
00.30 uur / Spanje (EMI)

Oei, dat was me een flinke schok, daar op het Lowlands-festival. Terwijl het zonnetje buiten uitbundig scheen, heerste in een van de tenten een waar pandemonium. Oorzaak: Dover, een band die volgens het programma uit Spanje komt - maar de hel, waar zoete, lieve liedjes eeuwig branden, was ook een logische plek geweest. Want hoewel initiatiefneemster Cristina in de advertentie waarmee alles begon ook REM als invalshoek noemde, is het groepsgeluid uiteindelijk heel wat hardhandiger uitgevallen. Zusters onder mekaar zullen we maar zeggen, want Cristina's bloedeigen bloedverwant Amparo besloot om het in de familie te houden en was ook tot de band toegetreden. Met hun furieuze gitaarrockvariant verwijzen de dames menig mannelijk rockertje met het staartje tussen de benen terug naar het oefenhok. Hun derde cd 'Late at night' is hun meest succesvolle aanslag op de trommelvliezen tot nu toe. De plaat, opgenomen in Seattle, laat horen hoe dynamisch Dover wel niet tekeer kan gaan. Hoorbaar tot in Calais.

[dover.jpg]  

[crash.jpg] The Crash
Grand Theatre / Bovenzaal
01.15 uur / Finland (Warner)

Finland, dat kennen we van de okselfrisse folk van Vrttina en de extreme elektronica van Pan Sonic. Zit daar niks tussenin dan? Zeker wel: het strategische spel met de popconventies dat Jimi Tenor speelt, bijvoorbeeld. Maar helaas, die komt niet naar EuroSonic. We kunnen gelukkig wel The Crash verwelkomen en laten we wel wezen, dat is ook niet niks. Wat is The Crash dan wel? Een groep die de mooiste, meest melancholieke pop maakt die aan gene zijde van de Oostzee maar denkbaar is. De gevoelige, hoge stem van Teemu Brunila wordt kracht bijgezet door sterke, inventieve instrumentaties, waarin stokoude, analoge synthesizerbakken een belangrijke rol spelen. Onder al die rustieke pracht knokken dramatiek en melodie om de voorrang. The Crash wint, want The Crash gaat rechtdoor. Op naar de wereldtop.

 

Wij feliciteren EuroSonic en Noorderslag met 5 jaar live aanwezigheid op het Internet:
1995-2000 vi / Iprecom Groep